Upiekłam sporo pierniczków z przepisu mojej mamy, a właściwie to chyba babci. Przepis jest w naszej rodzinie od lat. Pierniczki są dobre dopiero po kilku dniach.
Przechowuję je w metalowych pudełkach, do których dodatkowo wrzucam kawałeczek świerzego jabłka , lub skórkę z jabłka. Jabłko należy co jakiś czas wymienić na nowe, by uniknąć pleśni .
Ten kawałek jabłka dodaje ciut zapaszku i wilgoci.
Część np. gwiazdek piekę z dziurką, część całych i po upieczeniu smaruję moim dżemem z jeżyn
( a właściwie to nie moim , bo to u nas mój mąż jest specialistą w tej dziedzinie ). Dżem musi być gęsty, jeśli kotoś nie ma to polecam marmeladę.Sklejam po dwa pierniczki .
Takie lubimy najbardziej :).
Dekorowanie nie jest moją mocną stroną, może dlatego , że my najbardziej wolimy takie "łyse" :)
Przepis na pierniczki :
Do garnka wrzucić -- 0,5 kg naturalnego miodu
- 0,5 kg cukru
- 200 g masła
- 1 szklanka ( 200ml) mleka
- 1 paczka przyprawy do pierników ( jak ktoś lubi to mogą być 2 p. )
- ciut mielonego pieprzu,ziela angielskiego, goździków, cynamonu
- 4 łyżki stołowe ciemnego kakao
--Wszystko zagotować , dokładnie wymieszać i wystudzić
Do wystudzonej masy dodać -
- 1,5 kg mąki
- małą paczuszkę proszku do pieczenia
- 4 jajka
Dobrze wyrobić na gładką masę
i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia
Ciasto jest bardzo elastyczne, fajnie się wałkuje
piec w temp ok. 190 prze 10-12 minut
SMACZNEGO
Na drugiej fotce pyszne ciasteczka :)
2 rodzaje, pieczone po raz pierwszy, przepis znalazłam w ubiegłorocznej niemieckiej gazecie reklamowej.Zdjęcia zamieszczone obok przepisu strasznie kuszą :)
Księżyce z nutką orzechową , kruche , nie przesłodzone , przekładane nutellą .
Natomiast serduszka i krążki to PYSZNE brzoskwiniowe ciasteczka, które serdecznie polecam :)
Jedne i drugie fajnie się robi. Z każdej porcji wyszło mi około 70 ciasteczek ( przed sklejeniem )
-----Brzoskwiniowo -cynamonowe ciasteczka --------
125 g suszonych brzoskwiń
250 g margaryny
200 g cukru
1 jajko
300 g mąki
1 mały proszek do pieczenia
1 łyżka stłowa cynamonu
-----Z podanych składników zagnieść ciasto, dodać drobno pokrojone brzoskwinie , zagnieść
odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
wałkować około 5 mm
piec w tem ok. 170
około 12 min
następnie---------
następnie---------
- około 2-3 łyżki stołowe dzemu brzoskwiniowego rozgrzać w małym garnuszku i posmarować ciasteczka ( cienko pędzelkiem )
potem popisać ciemną polewa
PYSZNE !!!
---------Księżyce z nutellą -------
200g mąki
50 g mielonych orzechów
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
60 g cukru
125g masła, lub marg.
1 jajko
zagnieść ciasto
odstawić na minimum 1 godz do lodówki
potem wałkować i wycinać księżyce
piec tem około 200 przez10-12 min
po wystudzeniu posmarować nutelą i skleić po dwa razem
* jak markizy*
_ udekorować-
Smacznego
Może zanudzam, a może ktoś skorzysta :)
pozdrawiam serdecznie
Smacznego
Może zanudzam, a może ktoś skorzysta :)
pozdrawiam serdecznie
Mmmm, ale pysznie wyglądają ... :)
OdpowiedzUsuńMy też wolimy "łyse" ;) lepiej smakują, nigdy nie lubiłam tych grubych lukrów jak kiedyś były, aż zęby od nich bolały ;)
Pozdrawiam :)
Dziękuję Ci bardzo :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja,ciekawe czy doczekają się świąt:)
OdpowiedzUsuńno, niestety niektóre nie doczekały :(
OdpowiedzUsuń